Proljetni recept: jednostavna juha od mrkve

Proljeće je pred vratima i najradije punimo baterije laganim, veganskim jelima s puno povrća! Dok se priroda budi, mi volimo opskrbiti organizam vitaminima i hranjivim tvarima iz mrkve.

Ova juha je klasika koja se može brzo pripremiti. Savršen je kao brzi uredski ili kućni ručak ili za zagrijavanje nakon dugog dana na otvorenom.

Za otprilike 4 porcije potrebno je:

  • 4-5 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1 poriluk
  • 1 mali pastrnjak
  • ½ lukovice celera
  • 1 komad đumbira po ukusu
  • 1 šaka peršina
  • Sol i papar

Priprema

Prvo ogulite povrće – samo dobro operite organsko povrće, jer se ne mora guliti. Ako ga ipak želite oguliti, ostatke kore možete zamrznuti i u bilo kojem trenutku iskoristiti za brzi čist povrtni temeljac.

Zatim nasjeckajte povrće na krupnije komade i stavite ga u veliki lonac. Povrće volimo kratko tostirati na malo kokosovog ulja, a zatim ga zaliti s puno vode. Također možete preskočiti ovaj korak, dodati povrće izravno u vodu i zakuhati. Zatim pustite da se povrće lagano krčka oko 30 minuta.

Zatim ručnim blenderom fino pire i začinite po ukusu. Ovdje možete postati kreativni: mrkva se stvarno slaže s puno začina osim soli i papra, probajte npr. kim ili sjemenke komorača za promjenu.

Za one koji žele da bude ekstra kremasto, na kraju možete dodati mrvicu biljnog mlijeka ili veganskog vrhnja.

Za dodatke vrijedi isto kao i za začine: prekrasnu proljetnu juhu poslužite s raznim sjemenkama i košticama i kruhom ili je pospite klicama - po svom ukusu!

Preporučujemo