pH vrijednost u kozmetici - što je zdravo za vašu kožu

Sjećate li se nastave kemije? Termin pH vrijednost definitivno se koristio kada ste bili u školi. Ali o čemu se točno radi? Ako niste sigurni, e brinite, niste sami. Jer termin skriva više nego što se može prenijeti u 45 minuta.

Ukratko objašnjeno, poanta je da vodene otopine mogu biti kisele, neutralne ili lužnate (bazične). Vrijednosti za to se obično mjere na skali između 0 i 14, pri čemu se pH vrijednost od 7 smatra neutralnom, sve ispod je kiselo, a sve iznad 7 klasificira se kao bazično.

Zasada je dobro. Ali kakve to veze ima s kozmetikom?

Vjerojatno vam je poznat osjećaj škripave suhoće koji se ponekad javlja nakon pranja ruku sapunom. Većina sapuna ima pH vrijednost između 9 i 10 i stoga su bazični – što je sasvim logično, jer bi trebali uklanjati prljavštinu s naše kože. Ali kada se ruke osuše, to znači da se uništava prirodni zaštitni kiseli omotač kože. I to se mora što više izbjegavati!

Zaštitni kiseli omotač i mikrobiom

Naša koža prirodno ima pH vrijednost između 4,5 i 5,5 – to varira ovisno o dijelu tijela i osobi. Prosječna vrijednost prirodnog zaštitnog filma kože često se daje kao 5,5 - naša koža je blago kisela, zbog čega govorimo i o zaštitnom kiselom omotaču kada mislimo na sloj sebuma, znoja i rožnatih stanica koji nas okružuju. Zajedno sa zdravim bakterijama tvori mikrobiom koji nas štiti od utjecaja okoliša i mikroorganizama.

Koliko god ovaj zaštitni film bio genijalan, nažalost je i vrlo osjetljiv i lako se može poremetiti. Stoga bi pH vrijednost kozmetičkih proizvoda trebala biti što bliža onoj na koži, što čini proizvode kompatibilnijima i štiti zdravlje vaše kože. Budući da posebno osjetljiva koža još brže izlazi iz ravnoteže, obratite pažnju na pH vrijednost. Ona bi trebala biti kompatibilna s pH vrijednošću kože; a naziva se i "pH nautralan za kožu".

Upozorenje, to ne znači da je pH vrijednost neutralna, jer bi to odgovaralo vrijednosti 7 - već da se ta vrijednost približava pH vrijednosti kože, tj. 5,5!

pH proizvoda nije jedini čimbenik koji može dovesti u ravnotežu naš prirodni zaštitni kiseli omotač, ali ga ipak vrijedi pogledati!

pH vrijednosti u proizvodima Hands on Veggies

Naši proizvodi prilagođeni su odgovarajućoj pH vrijednosti dijela tijela za koji su razvijeni. Gel za tuširanje i losioni za tijelo imaju između 5,0 i 5,5, tako da su pH neutralni i savršeni za održavanje prirodnog zaštitnog sloja vaše kože netaknutim i zdravim.

Regenerator za posebne slučajeve:

U slučaju regeneratora za kosu, međutim, pokazala se pH vrijednost u blago kiselom rasponu, jer to kosi daje sjaj i čini je gatkom. No, ni regenerator ne smijete nanositi na vlasište, već ga koristite samo po dužini kose.

Naš savjet: Jeste li već isprobali naše balzame za usne? Sadrže prebiotike za održavanje mikrobioma vaših usana. To im daje još bolju zaštitu od isušivanja i ispucalih područja.

Usput, vaš mikrobiom također ima koristi od organske fermentacije, koja čuva i njeguje na prirodan način. Blagi šećerni tenzidi također nježno čiste kožu i kosu. Razvili smo ovaj cjelokupni koncept samo za vas, kako bi vaša koža ostala zdrava!

Preporučujemo