Odakle dolazi plastični otpad u naše oceane?

Koje smeće zapravo završi u moru?

Vjerojatno poznajete slike zatrpanih plaža. Obično prikazuje mješavinu svega što ljudsko kućanstvo nudi, od paketića sokova do PET boca ili poznate plastične vreće - 1990-ih nam je još uvijek bila neophodna, danas se već teže pronalazi u europi, a predviđene su i daljnje redukcije u proizvodnji i korištenju.

Čak i ako smeće koje završi u moru ne dolazi ravno iz naših kanti za smeće, za to smo odgovorni svi mi. Ovu krizu možemo riješiti samo zajedno, jer je jasno da se četvrtina smeća koje završi u moru sastoji od plastike kojoj su potrebne stotine ili čak tisuće godina da se razgradi.

Odakle dolazi mikroplastika?

Čak i ako zvuči kao da biste nakon toga mogli odahnuti, raspadanje plastičnih boca i drugo nije dobro samo po sebi, jer: Veći plastični dijelovi samo se raspadaju na sve manje čestice dok konačno ne budu manje od 5 mm a nazivaju se mikroplastikom. Ribe i kitovi pogrešno smatraju ove male čestice planktonom i on dospijeva u njihove organizme, a potom i u ljude.

Ono što većina nas ne zna: ogromna količina mikroplastike dolazi od istrošenosti guma na našim automobilima. Automobilska guma teži oko 1 do 1,5 kg manje na kraju korištenja u usporedbi s početkom. Prema studiji iz 2017., to se čak smatra glavnim uzrokom mikroplastike i čini oko četvrtine plastičnog otpada u oceanima. Jedini način da to spriječite je maksimalno smanjiti ili potpuno izbječi korištenje automobila.

“Bez cijevčice, molim!”

Ne, nije dovoljno ako svoje piće od sada naručujete u baru bez slamčice. Slamčice su postale oličenje nepotrebnog plastičnog otpada i – nemojte nas krivo shvatiti – to je važno i dobro je bez njih! Nažalost, također moramo biti svjesni da oni čine samo rubni dio plastičnog otpada u moru.

Korištenje kozmetičkih proizvoda bez mikroplastike također ima smisla, naravno! No samo to još uvijek ne može spasiti kornjače. Jer veliki udio plastike u moru čini ribarski otpad i odložene ribarske mreže. Nevjerojatnu količinu možemo smanjiti samo posredno tako što ćemo odmah prestati jesti ribu. To je jedini način da se izvuče vjetar iz jedara industrije i smanji otpad u more.

Jedini način da se smanji onečišćenje u našim oceanima je kroz mjere koje štite našu klimu i okoliš:

  • Prijeđite na javni prijevoz kad god je to moguće
  • Podijelite automobil s drugima ako je moguće; Car sharing modeli postaju sve važniji i dostupniji
  • Konzumirajte onoliko koliko je potrebno; bez upitnih proizvoda i sastojaka
  • Potrošnja dovodi do plastičnog otpada, najbolje je kupiti ambalažu i bez plastike te izbjegavati nepotrebne proizvode*
  • Izbacite ribu i plodove mora iz svog jelovnika
  • Izbjegavajte životinjske proizvode u hrani, ali i kućne dodatke, odjeću i sl.

* Usput, naše ambalaže su izrađene od plastike na biološkoj bazi šećerne trske i stoga se naravno mogu reciklirati!

Preporučujemo