Koristite blage tenzide ako volite svoju kosu, vlasište i okoliš

Je li pjena sve? Ovo pitanje bi si svatko trebao postaviti prije nego što kupi šampone, gelove za tuširanje, paste za zube i sl. Jer ako stvarno želite puno pjene, tada morate reći "da" sulfatima (npr. SLES - natrijev lauretsulfat, SLS - natrijev laurilsulfat, ...) ili drugim agresivnim, problematičnim tenzidima koji se koriste kao pjenušava supstanca za pranje (tenzidi).

Mnogi žele da šampon i gel za tuširanje osim dobrih svojstava čišćenja stvori i lijepu pjenu. Zašto? Jer se tako može bolje nanijeti?

Zato većina kozmetičkih tvrtki radi gotovo sve, kako bi kupcima ponudili što više pjene. Oni koriste supstance za pranje, koje su doduše problematične ali stvaraju puno pjene i također su vrlo jeftine. Čak i oni koji kupuju samo prirodne kozmetičke proizvode nisu imuni na to.

Ti voliš pjenu? Tvoja kosa ne voli!

Druga strana priče? Ovi agresivni tenzidi tako dobro peru da napadaju i našu kožnu barijeru i tako ju čine propusnijom za druge tvari (npr. za uzročnike bolesti). Oni mogu isušiti kožu, učiniti ju osjetljivom i nadraženom, izazvati alergije i uzrokovati pucanje vrhova pa čak i gubitak kose.

Puno pjene za manje kose

Gubitak kose zbog šampona? Da, dobro ste pročitali. Natrijev laurilsulfat (SLS) nakuplja se u korijenu kose, što može spriječiti opskrbu hranjivim tvarima, što dovodi do gubitka kose.

Kao nusproizvod SLS-a i SLES-a nastaje i druga vrlo opasna tvar: 1,4 dioksan. Ova tvar je toksična za naš mozak, živčani sustav i mnoge organe. Pored toga, sumnja se da je 1,4 dioksan kancerogen. I u prirodi nanosi veliku štetu.

Rizici koji se mogu izbjeći

Zato radije koristimo ekološke alternative, šećerne i kokosove tenzide, koji su blagi za kožu i okoliš, koji su doduše malo skuplji jer su proizvedeni od obnovljivih sirovina. Ali zato i vrijede. I nažalost, oni se ne pjene toliko snažno, ali su zato dragocjeni za naše zdravlje i okoliš.

Izbjegavanje sulfata znači da nema više pjene sve do ruba kade, ali nema niti nadražujućih tvari i alergena, štiti se okoliš, nema rizika za zdravlje i nema borbe sa svrbežom i suhim vlasištem, a sjaj kose je dugotrajan. Kod obojene kose posebno se preporučuju blagi tenzidi jer se boja ne ispire tako brzo.

Osim nadražujućih tenzida, štedimo i na petrokemijskim proizvodima poput silikona, parafina, sintetskih konzervansa ili boja.

Dakle, budite kritični kada je u pitanju pjena! A i inače, naravno.

Preporučujemo