Gubitak kose: odakle dolazi i što učiniti u vezi s tim

Svatko od nas izgubi oko 100 vlasi dnevno

Mnogi od nas se redovito živciraju zbog izgubljene kose kod češljanja, na džemperu ili u umivaoniku. Saželi smo odakle dolazi gubitak kose i kako ga možete zaustaviti.

Svatko od nas svaki dan izgubi određenu količinu kose. Kao smjernicu kažete oko 100 komada, što je naravno malo teško provjeriti, teško da želite izbrojati svaku dlaku koja ispadne tokom dana.

Loša stvar kod toga: s dugom i tamnom kosom je uočljivija i izgleda dramatičnije nego što jest. Ako imate osjećaj da gubite više kose nego što je normalno, važno je promatrati cjelokupnusituaciju.

Što je uzrok gubitka kose?

Kosa nam se počinje mijenjati od 25. godine. Sve su tanje i često malo manje. Kod muškaraca se genetski gubitak kose često javlja između 30. i 40. godine – kod žena nešto kasnije, oko 50. godine.

Postoji mnogo razloga za gubitak kose:

  • ishrana
  • nedostatak vitamina
  • stres
  • hormonske fluktuacije
  • lijekovi
  • bolesti
  • genetika

Često je dovoljno razmisliti malo o tome što se nedavno promijenilo. Ponekad je okidač stresan potez, raskid ili trudnoća. U svakom slučaju, trebali biste razmisliti činite li nešto drugačije u pogledu prehrane nego što ste radili prije. Ili je to možda jednostavno zbog promjene godišnjih doba - na primjer, neki redovito imaju fazu jakog gubitka kose u jesen.

Ako ne možete pronaći uzrok i ne vidite poboljšanje kod blažih proizvoda za njegu, svakako se obratite liječniku. Hormonski problemi ili nedostatak željeza također mogu biti odgovorni za gubitak kose.

Što možete učiniti protiv gubitka kose?

Prvo prijeđite na proizvode za njegu kose s blagim surfaktantima. Mnogi sulfati i drugi sastojci čiste tako intenzivno da uništavaju kožnu barijeru vašeg vlasišta i čine ga propusnim za patogene i druge tvari. Možete napraviti i masku za vlasište koja, primjerice, potiče cirkulaciju krvi. Dugoročno gledano, može pomoći i rjeđe pranje kose i jednostavno korištenje manje proizvoda.

Kao preventivu možete koristiti i naš šampon za rast kose s češnjakom i kofeinom . Stimulira vlasište i podiže umorne folikule kose!

DIY hitna pomoć za vlasište pod stresom

Ako vam je vlasište nadraženo i svrbi, to možete brzo riješiti jednostavnim načinom rada preko noći:

Možete umasirati čisto kokosovo ili maslinovo ulje u vlasište prije spavanja i isprati ga sljedećeg jutra. Ulje daje vašoj koži poticaj vlažnosti, a kokosovo ulje također ima antiseptički učinak i također čisti.

Ako imate jako suhu kožu, možete pomiješati i nekoliko kapi pšeničnih klica, jojobe ili bademovog ulja s malo mljevenog avokada, nanijeti, ostaviti da djeluje 20-30 minuta i isprati blagim šamponom.

Preporučujemo