Čista pitka voda za obitelji u Bangladešu

Zaštita klime? Naša misija! Trudimo se napraviti što više u izbjegavanju i smanjenju emisija CO2. Tamo gdje (još) ne možemo izbjeći emisije stakleničkih plinova, kompenziramo eko-socijalnim projektima, primjerice u suradnji s vodećim društvenim poduzećem Helioz iz Beča. Od 2019. podržavamo klimatski projekt koji obiteljima u Bangladešu jamči čistu pitku vodu.

Zato što je u mnogim područjima Bangladeša površinska voda još uvijek glavni izvor pitke vode (uz kišnicu). Nažalost, budući da je ta voda često kontaminirana, mora se prvo prokuhati, što zahtijeva drva za ogrjev i ima nekoliko negativnih učinaka:

  • CO2 se emitira pri vrenju
  • potrebna su drva za ogrjev što povećava siječu šuma
  • posebno žene provode dosta vremena skupljajući drva za ogrjev
  • stalni dim u kućama potiče bolesti dišnog sustava, osobito kod djece

S WADI -jem, Helioz je stoga razvio isplativ uređaj na solarni pogon pomoću kojeg se zagađena voda za piće može sigurno sterilizirati sunčevom svjetlošću.

Projekt je jednostavan koliko i genijalna:
Nekoliko obitelji koje žive jedna do druge dijele WADI. Uređaj se jednostavno stavi na sunce zajedno s bocama s vodom. Zaslon tada pokazuje čim voda postigne kvalitetu za piće, pročišćenu pomoću UV zračenja sunčevog svjetla.

Metoda se dokazala:
Manje bolesti, ali i emisija CO2. Dugoročno poboljšavamo klimu i život ljudi u Bangladešu - boljom opskrbom pitkom vodom i uštedom od preko 800 tona CO2 godišnje!

Više informacija o Heliozu i našem projektu možete pronaći ovdje

Preporučujemo