Bio-fermenti: nova generacija sastojaka za prirodnu kozmetiku

Svijet je pun fascinantnih biljaka. Različiti dijelovi jedne jedine biljke mogu u kozmetici pružiti sastojke različitih djelovanja.

Ovisno o tome na koji način se neki dio biljke prerađuje, npr. različitim prešanjem ili različitim načinom ekstrahiranja, tako i njegov sastav također pokazuje velike varijacije. Tako nastaju bezbrojni dragocjeni, prirodni sastojci koje znamo iz kvalitetne prirodne kozmetike i koje smo počeli voljeti.

Zbog svojeg kompleksnog sastava prirodne kozmetičke sirovine pokazuju često širi opseg njegujućeg djelovanja od sintetičkih sastojaka. Da navedemo jedan primjer: ulje iz koštica grožđa ima protuupalno, zacjeljujuće i antioksidacijsko djelovanje te jača kožu i tkivo. Uz to ublažava atopične ekceme, perut i akne.

Unatoč ovom prekrasnom repertoaru mogućnosti mi naravno ne prestajemo i dalje tražiti nove biljne sastojke koji će u svojem djelovanju ne samo zamijeniti već i nadmašiti sintetičke sastojke ili one životinjskog porijekla.

I evo tu se otvaraju nova vrata! Biofermentacija nudi cijelu generaciju novih sastojaka za prirodnu kozmetiku

Poznata nam je fermentacija kao mikrobiološka pretvorba organskih sirovina u proizvodnji namirnica kao što su kiselo zelje, korejski kimchi, sir, tempeh, pivo ili vino. Kada se radi o kozmetici, tu se otvara ogroman potencijal novih izvanrednih sastojaka bez obzira radi li se o tikvi, bambusu, čiliju ili limunu – sve je moguće.

Fermenti dobiveni pomoću mikroorganizama, kao što je npr. lactobacillus, su često dobro podnošljivi i ovisno o sirovini pokazuju različite njegujuće učinke. A ono što je najbolje: mnoštvo dragocjenih biljnih sastojaka postaje nam dostupno putem ovog procesa! Evo nekoliko primjera:

  • Kokosov ferment (Lactobacillus i Cocos Nucifera ekstrakt ploda): ferment dobiven iz mesa kokosovog oraha ima njegujuće i intenzivno hidratizirajuće djelovanje. Međutim posebno treba istaknuti njegov antimikrobni učinak što ga čini odličnom prirodnom zamjenom za uobičajene sintetičke konzervanse.
  • Čili ferment (Lactobacillus/Capsicum Frutescens ekstrakt ploda): Za razliku od ekstrakta čilija, u fermentu sadržani kapsaicinoid ne izaziva iritacije već ih čak sprječava. Ferment čilija potiče cirkulaciju što poboljšava apsorpciju hranjivih tvari u koži. Kosa i vlasište također postaju jači i potiče se rast kose.
  • Bundevin ferment (Lactobacillus/Pumpkin Fruit Ferment filtrat): Ovaj dragocjeni ferment iz bundeve bogate vitaminom A omekšava i zaglađuje zahvaljujući nježnom učinku pilinga. Oštećena kosa se također intenzivno njeguje. Njegovo hidratantno djelovanje pruža zdravi sjaj od korijena do vrhova kose.

Preporučujemo